750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
18 Ocak 2021 Pazartesi

Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizi zihinsel ve bedensel olarak sağlıklı büyütebilmek için çok dikkatli olmanın önemli büyüktür. Bebek bakımı konusunda anne ve babalar kendilerine düşen görevleri çok iyi yerine getirmeleri gerekiyor, aksi halde ileride telafisi zor durumlara düşülebilir.

Bebek bakımının en önemli başlıkları:

Beslenme:

İlk altı ay sadece anne sütü yeterli olup, altıncı aydan sonra uygun ek gıdalara geçilebilir. İki yaşına kadar emzirmek bebeğiniz için çok doğru olacaktır. Annenin bir sağlık problemi olmadığı sürece bunu rahatlıkla yapabilir.

Gaz Çıkarma:

Bebeğin emme sırasında yuttuğu havayı çıkarmak gerekir. .Emzirme sırasında ve sonunda gazını çıkarmalısınız, aksi halde yuttuğu hava bebeğinizi rahatsız eder ve beslenmesine engel olabilir. Gazını çıkarmak için, bebeği omzunuzun üstüne veya kucağınıza yatırın veya kucağınızda oturtun, usulca sırtına vurun veya sırtını sıvazlayın.

Alt Temizliği:

Bebeğinizin bezini günde ortalama 6-7 kez değiştirmek yeterli olacaktır. İlk aylarda sık kaka yapan bebeklerin daha fazla kontrol edilmesi gerekmektedir. Altı temiz olan bebekler daha rahat olur ve pişik olmasının da önüne geçilmiş olur. Kız ve erkek bebeklerin temizliğinin farklılık gösterdiğini unutmamak gerekir.

Cilt Bakımı:

Bebeklerin cildi çok hassas ve incedir, ufak bir yanlış uygulamada tahrişe sebep olabilirsiniz. Bu da bebek için enfeksiyon tehlikesi oluşturabilir. Doğumdan hemen sonraki günlerde bebeğin cildi kuru ve kabuksu bir hal alabilir, soyulabilir. Bu durumda zararlı kimyasallar içermeyen nemlendirici, bebe yağı veya losyonlar kullanmalısınız. Cildine direkt temas eden giysilerin % 100 pamuktan üretilmiş olanları seçilmelisiniz.

Banyosu:

Bebek bakımında banyo çok önemlidir. Onu rahatlatır ve iyi uyumasını sağlar. Her gün veya bir gün arayla yıkanabilir. Banyodan önce eşyalarını hazırlanmak ve üşütmeden giydirmek gerekir. Beslenmesinden önce banyo yaptırmak olası bir kusmayı önler. Huzursuz ve gazı çok olan bebeklerin yatmadan 1-2 saat önce banyo yaptırılmaları geceyi daha rahat geçirmelerini sağlayabilir. Banyodan sonra iyi kurulanmasına, pişik ve tahrişleri önlemek açısından dikkatli olunmalıdır.

Kıyafetleri:

Bebeği mevsimin şartlarına göre giydirin. Aşırı giydirmek bebeği huzursuz eder ve terletebilir, bu da ufak bir hava akımında üşütmesine sebep olabilir. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamak için göğüs veya sırtından kontrol ederek giysi tercihi yapabilirsiniz. Kıyafetlerini alırken sentetik olmayan pamuktan üretilmiş ve mevsime uygun olanları almalısınız.

Uyku:

Uyku düzeni bebekten bebeğe değişebilir. İlk aylarda genellikle günde 15-18 saatini uykuda geçiren bebek, büyüdükçe bunu azaltır. Zaman geçtikçe belli bir uyuma ve uyanma düzeni oluşacak, gündüzleri 1-3 saat kadar, geceleri 3-6 saat kadar uyumaya başlayacaktır. Bebek uyurken yan yatırılmak olabilecek bir kusmada boğazına kusmuk kaçmasını önleyecektir. Onu izleyerek göre uyku saatlerini belirleyin. Bir takvim oluşturun. Bu saatler sizin istediğiniz saatler değil, çocuğun doğal vücut ritminin belirlediği saatler olmalıdır.

Yorumunuzu bırakın