750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

BEBEĞİNİZİN SOSYAL GELİŞİMİ

Bebekler dünyaya geldikleri ilk andan itibaren ağlayarak ya da mimik ve jestlerini kullanarak en başta annesi olmak üzere çevresindekilerle iletişim kurmaya başlarlar. Ebeveyn olarak size düşen bazı görevlerle bebeğinizin sosyal gelişimini sağlayabilirsiniz. İşte yolları…

Onu anlamaya çalışın

Bebeğiniz ne zaman, neye ihtiyaç duyar, bunu anlamanız onun için çok önemlidir. Ne için ağladığını bilerek ihtiyaçlarını karşılamak onun kendini güvende hissetmesini sağlar. Bebeğin annesi ile kurduğu bu bağ ve güven duygusu sayesinde duygusal ve sosyal gelişimi hızlı bir şekilde ilerleyecektir.

Yabancılara karşı hissettiği korku duygusunu yenmesine yardımcı olun

Bebeğiniz altıncı ayına geldiğinde evdekilerin dışındaki kişileri yabancı olarak görür ve onlara karşı tepki gösterir. Bu olumsuz tepkiyi bertaraf etmesi için onu yeni insanlarla karşılaştırırken, karnının tok, uykusunu almış ve huzurlu olduğu zamanları kullanmaya özen gösterin. Huzursuz ve huysuz olduğu zamanlarda bağ kurması zorlaşır. Daha bu aylardan itibaren yeni kişilerle tanışması, bebeğinizin sosyal gelişim sürecinin bir sonraki evrelerine de olumlu yansıyacaktır.

Çok fazla ağlamasına izin vermeyin

Huzursuz ortamda büyüyen bebeğin, sosyal gelişimi de istenilen doğrultuda olmaz. Tüm bebekler ağlar ama önemli olan bebeğin ne için ağladığını anlayarak ona göre yaklaşmaktır. Bebeğiniz durmaksızın ve hıçkırarak ağlıyorsa sakin bir ses tonuyla kucağınıza alın ve sakinleştirmeye çalışın. Acıkmış, uykusu gelmiş, ya da altını kirletmiş olabilir. Özellikle de diş çıkarma, katı gıdaya geçiş döneminde ya da bir rahatsızlıktan dolayı ilaç alıyorsa, pişik olma riski artabilir. Bu nedenlerden dolayı, her alt temizliğinde hassas cildini koruyan pişik önleyici kremler kullanmalısınız.

Huysuzlandığında üstüne gitmeyin

Bebekler zaman zaman huysuzlanır. Bu süreçte davranışınızı tekrar etmeyin, tam tersi sevdiği şeyleri yapın. Bu sizi şımaracak diye endişelendirmesin, aksine huzurlu olmasını sağlamış olacaksınız.

Müzik dinletin, kitap okuyun

Bebeğiniz ilk önceleri kelimeleri anlamayacaktır ama ayırt edebilecektir. Sakin ritimli müzik dinletin, yüksek sesle ve tane tane kelimelerle ona kitap okuyun, bu onun sosyal gelişimi için önemli basamaklardır.

Bırakın bebeğiniz dış dünyayı keşfetsin

Bebekler çevresindeki nesnelere çok meraklıdır ve bu merakları giderek artar. Sosyal gelişimlerinde son derece gerekli olan meraklarını gidermeleri için, ev içerisinde özgürce dolaşarak eşyaları yakından tanımalarına izin verin.  Kendi başına bir şeyler yapmak, bebeklerin özgüveni için bulunmaz fırsattır.

Yorumunuzu bırakın