750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

BEBEĞİNİZ BÜYÜME ATAĞI GEÇİRİYOR OLABİLİR

Bebeklerin dönem dönem büyüme atağı yaşayabileceğini söyleyen uzmanlar, bunun normal olduğunu belirtiyorlar.

Büyüme atakları en çok huysuzlukla kendini gösteriyor, ağlama krizleriyle birlikte hep kucakta olmayı istemek de sürecin bir parçası olarak değerlendiriliyor uzmanlarca. Bu dönemlerde çevresinin farkına varmaya başlayan bebek, normal gelişim sürecindeyken aniden bir değişim yaşamaya başlıyor ve bu durum onun tüm rutinini değiştirebiliyor.

Hiç sebep yokken ağlamaya başlayan bebeğiniz büyüme atağı geçiriyor olabilir. İştahsızlık ya da sürekli memede olma isteği ile huzursuz, huysuz ve hiçbir şeyden tat almayan bir yapıya dönüşmesi aslında onun çevresinde neler olduğunu fark etmeye başladığının göstergesidir.

Büyüme atağı geçirdiği dönemlerde bebeğinizde yeni huylar gözlemeniz olasılığı bir hayli fazladır. Uyku düzeninin de baştan aşağı değiştiği büyüme ataklarının görülme zamanları, bebekten bebeğe değişen bir durumdur.

Özellikle anne başta olmak üzere ebeveynler için oldukça zor süreçler olan büyüme atakları 2 yaşına kadar aralıklarla yaşanır. Her bebeğin gelişimi farklılık gösterdiği için büyüme ataklarının ne zaman olacağı hakkında belli tarihlerin verilmesi kesin bilgi olmaz. Bebeğiniz 5. ve 28. haftalar arasındaki dönemlerde yaklaşık 10 kez büyüme atağı yaşayabilir. Genelde 1-2 gün süren ataklar bazı zaman 1 haftayı da bulabilir.

Uzmanlar büyüme atağı geçiren bebeğin sık sık emzirilmesi gerektiğini, annenin çok sabırlı yaklaşım göstermesini öneriyorlar. Atak geçirdiği günlerde ek mamaya başlama planınız varsa, bebeğinizin beslenme rutininde değişikliğin yapılması çok doğru bir davranış olmaz.

Büyüme atağı geçiren bebeklere karşı nasıl bir yaklaşım içinde olunması gerektiğine gelince uzman görüşleri doğrultusunda bebeğinizi beslenme konusunda zorlamamak gerektiğidir. Yesin ya da yemesin bebeğinizle çatışmaya girmek, onu daha da huzursuz ve huysuz yapacaktır. Sabırla onun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik davranın. Tensel temasta bulunup onu kucaklayın, okşayıp sevip, sakinleştirmeye çalışarak bu süreci kolaylaştırmaya çalışın.

Hoşlandığı şeylerle huzursuzluğunu gidermeye çalışın. Gerekirse ılık banyo ile sakinleştirmeye çalışmak ya da bir bebe yağı ile yumuşak dokunuşlu masaj yapmaya yönelik yaklaşımlar doğru olacaktır.

Yorumunuzu bırakın