Tüm canlılarda olduğu gibi iki yaşını doldurmamış bebeklerin susuz kalması ciddi problemlere neden olabilir, daha konuşup kendini ifade edemeyen bebeğinizin susadığını nasıl anlayacaksınız?
Vücuda giren su miktarının, vücuttan dışarı atılan su miktarından daha az olması halinde dehidrasyon meydana gelir. Bu durum tüm canlılar gibi bebekler için de oldukça tehlikelidir. Özellikle iki yaş altı bebekler için önemli sorunlara sebebiyet verebilir. Bunun içindir ki bebeğin susuz kaldığının belirtilerini öğrenmek gerekir. Ve herhangi bir olumsuzlukta derhal doktorunuza bilgi verip müdahele edilmesini sağlamalısınız.
İki yaşını dolduran bebekler artık susadıklarını söyleyebilir, ihtiyaçları hakkında daha anlaşılır hale gelirler, ama daha küçükler için ebeveyn olarak onu gözlemlemek ve dikkatinizi vermek sizin göreviniz olmalıdır.
Bebeğin susuz kalmasına işaret eden belirtiler:
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler. Bezini değiştirmek için altını açtığınızda çiş renginin her zamankinden koyu renkli ve ağır bir kokusu olduğunu görebilirsiniz. Böyle bir durumu doktorunuzla paylaşmanız gerekir.
Susuz kalmanın daha da ileri boyutları vardır. Dehidrasyon konumuna gelmiş şiddetli boyutlarında ise bebeğin gözlerinde içe çökme, aşırı uykulu hali, aşırı huysuzluk görülür. İleri derecede susuzluk halinde bebeğin elleri ayakları soğuk olur hatta kafatasında çökmeler oluşabilir. Çok susuz kalan bebeklerin komaya bile girdiği olaslıklar arasındadır.
Susuzluk seviyesi ileri düzeyde değilse ihtiyacı olan sıvı verilerek tedavi edilmelidir. Yalnız mutlaka verilecek sıvının doktor tavsiyesiyle belirlenmesi gerekir. Tek seferde ve fazla miktarda sıvı vermek yerine, azar azar çay kaşığı ile doktorun önerdiği şekilde anne sütü veya mama verilmelidir. Fazla verilen sıvı bebekte kusma veya tükürmeye sebep olabilir.
Bebekte görülebilecek susuzluk belirtilerinde gerekli önlem mutlaka alınmalıdır. Şiddetli susuzluk belirtilerinde ise vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Sağlıklı bebekler büyütebilmek dileği ile...
Organickid Ailesi.