750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

Bebeğinizin Beyin Gelişimine Katkıda Bulunun!

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren dünyadaki en güzel hayatı yaşaması için gece gündüz plan yaparsınız. Ne yesin, ne içsin, hangi okula gitsin, nasıl birisiyle evlensin… sorular uzar gider. Anne baba olmanın heyecanıyla her şeyin en güzelini istersiniz, haklı olarak.

“Zekâ gelişimini nasıl desteklerim, ne yaparsam beyin gelişiminde etkili olur” sorusu da listemizin başında gelen sorulardan. Bugünkü yazımızda, bu sorularınıza yanıt bulmaya çalışacağız.

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren yenidoğan evresi dediğimiz ilk 28 gün çok önemli bir evredir. Bu dönemde annelerin yediği şeyler de çok önemlidir, çünkü zekâ gelişimini etkileyen faktörlerden biri de anne sütüdür. (Bilim adamları, anne sütünün içeriğinin zenginliğinden mi yoksa annenin soyağacından mı etkilendiğini tam olarak kesinleştirememiş).

Bir diğer konu, ebeveynler olarak bebeğin sürekli olarak sakin bir ses tonuyla uyarılması ve gözlerinin içine bakarak konuşulmasıdır. Bebeğin ilk 2 ay 25-30 cm’ den daha uzağı göremediğini unutmadan, yakın ve tensel bir temas ile sakin ve ritmik şarkılar söylemek bebeğinizin beyin gelişiminde oldukça önemli.

Uzmanlar, bebeğin zekâ gelişiminde en etkili yollardan birinin kitap olduğunu söylüyor. 4. Aydan itibaren ona kitap okumaya başlayabilirsiniz. Dokunmasına izin verin, kitabın dokusunu hissetmesi, onu zihninde canlandırmaya başlaması için de önemli. Pedagoglar 4 aydan itibaren bebeğin en değerli oyuncağının kitap olması gerektiği görüşünde.

Yaratıcılığı güçlendiren, etkileşime izin veren oyunlar da beyni geliştiriyor, kitapların yanı sıra çeşitli sesler çıkaran çıngıraklar, görsel konsantrasyonu ve koordinasyonu artıran oyuncaklar, puzzle’lar, üst üste konarak tamamlanan renkli ve şekilli oyuncakları bebeğinizle bu aydan itibaren tanıştırabilirsiniz.

İlk yaşında bebeğinizle yemek yemenin, uyutmanın, temizliğinin haricinde günde minimum 2 saat zaman geçirmeniz beyin gelişimi için çok önemlidir. Televizyon, bilgisayar gibi tek yönlü bir uyarım yönteminin bebeğin hayatında asla olmaması gerekir. Bu hem zekâ gelişimini hem de konsantrasyonunu (dikkatini toplayabilmesini) olumsuz etkiler.

Odasını çok fazla oyuncakla doldurmamanız, bir diğer nokta. Dikkatini dağıtan bir odada, konsantrasyonunu negatif yönde etkiler.

İlk yılın sonunda, maksimum 6 ayda bir, birlikte geçirdiğiniz zamanları fotoğrafladığınız bir albüm yapabilirsiniz. Her fotoğrafın üzerinde durup tek tek hatırlatarak, keyifle ve mutlulukla bu anıları hatırlamasına yardımcı olabilirsiniz.

İlk temeli sağlam attığınızda üzerine eklediğiniz şeylerin yıkılması imkânsızlaşır.

Bebeğinizle mutlu bir hayat dileriz.

Yorumunuzu bırakın