Sütten kesmek hem anne hem de bebek için sıkıntılı bir süreçtir. Emme sırasında anne ile bebek arasında oluşan o özel duygusal bağ, her iki taraf açısından rahatlama başta olmak üzere birçok olumlu etkiye sebep olduğundan, bundan vazgeçmek oldukça zordur.
Bebeği sütten erken kesmenin bebeğin tüm yaşantısını etkileyebileceği, yapılan bilimsel araştırmaların sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yine de bebek ve anne çiftinin kendine özgü ihtiyaçları bulunduğundan sütten kesmenin ideal zamanlaması kişiden kişiye değişebilmektedir.
Bebek sadece anne sütü ile beslenmeyi tercih ediyor, sürekli emmek istiyor, kilo alımı düşüyorsa veya gece anne göğsünde olmak için sık sık uyanıyorsa, altıncı aydan sonra sütten kesme kararı alınabilir.
Bebek kaç yaşına kadar emzirilmelidir?
Dünya Sağlık Teşkilatı iki yaşına kadar anne sütü vermeyi öneriyor.
Anne sütünün besin değeri bebeğin gelişim düzeyine göredir. 12 .aydan itibaren anne sütü bebek için önemini azaltmaya başlar. Çünkü artık bu dönemdeki bir çocuk için anne sütü çocuğun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamaz. Hatta gelişimini engelleyebilir. Çocukların bu dönemden itibaren değişik türlerde gıdaları alma ihtiyacı başlayacaktır. Anne sütü bu anlamda onun gelişim düzeyi için yetersiz kalacaktır. Katı gıdalara olan ihtiyacın giderilmesi ve bu yiyeceklere alışması gerekmektedir.
Üstelik gereğinden fazla emzirmek, bebeğin bireysel ve bağımsız gelişimini engelleyerek, ileriki sosyal yaşamına da olumsuz etkiler yapabilir.
Sütten kesmenin en doğru zamanı:
Sütten kesmek için bebeğin huzursuz, annenin stresli veya yeni başlangıçların olduğu zamanlardan kaçınmak çok önemlidir. Aksi halde böyle zamanlar süreci daha da zorlaştıracaktır. Eğer emzirmeyi kesmeyi denediniz ve hiçbir şekilde başarılı olamadıysanız belki sizin bebeğiniz için emzirmeden kesmek için uygun zaman değildir. Bir süre sonra tekrar deneyin.