Balık tüketimi bazı ailelerde sıklıkla tercih edilem bir alışkanlık, bazı ailelerde ise gerçekten uğraşılması gereken bir mesele. Baz çocuklar, balık tüketmeyi kesinlikle reddeder ve balığın tadına bir türlü alışamaz. Ancak şu da bir gerçek ki, balığın eşsiz faydaları kesinlikle es geçilecek gibi değil.
Balık, öncelikle yaygın olarak da bilindiği gibi, beyin gelişimi için bulunmaz bir kaynaktır. Hafızanın güçlenmesi ve zeka gelişimi için de önemli bir rol oynayan balık, omega 3 bakımından da oldukça zengin bir kaynak.
A, B2, B3, B12, D ve e vitaminlerini yüksek miktarda bulunduran balık, aynı zamanda antioksidan bakımından da çok cömert davranıyor. Sofralarınızda bambaşka bir yere sahip olan balığın, önemli bir protein kaynağı olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Kemik gelişimi ve kemiklerin güçlenmesini destekleyen balık, kaslara da olumlu etki eder. Sinir sistemi gelişimi ve sağlığını da düzenleyen balık, bağışıklık sistemini de güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli durabilmenizi sağlar.
Doğal yağlar bakımından zengin olan balık, vücuttaki enzimlerin yağlar aracılığı ile kolay emilebilmesini sağlar. Böylece gıdalar aracılığı ile aldığınız enzimlerden daha iyi bir şekilde faydalanabilirsiniz.
Yararları saymakla bitmeyecek balığı, farklı tariflerle hazırlayarak çocuklarınıza sevdirebilirsiniz. Bunun için en faydalı balıklardan biri olan somon balığı ile hazırlanan tarifimiz, size yardımcı olabilir.
Kolay Somon Köftesi Tarifi
Malzemeler
1 adet organik soğan
Yarım kilo somon balığı
2,5 su bardağı kepekli galeta unu
2 adet organik yumurta
4 yemek kaşığı maydanoz
Tuz ve karabiber
Sıvı yağ (Organik zeytinyağı kullanabilirsiniz.)
Hazırlanışı
Soğanı ince ve küçük küpler halinde doğrayın. Doğradığınız soğanı, önceden ısıttığınız yağda kavurun. Kavrulan soğanını bir kenarda bekleterek soğumasını sağlayın.
Somon balığını az suda haşlayın ve az pişmiş haldeyken ocaktan alarak süzün.
Ayrı bir kapta maydanozları ince ince kıyın
Somon balığını ezebilir veya çok küçük parçalar halinde doğrayabilirsiniz. Dilediğiniz gibi küçülttüğünüz somon balığını, 1,5 su bardağı galeta unu, tuz, karabiber ve maydanoz ile bir araya getirerek iyice karıştırın ve yoğurun.
Elde ettiğiniz karışımı köfte formunda şekillendirin. Yağı ısıtın.
Köftelerinizi, kalan 1 bardak galeta ununa batırarak kızartın.
Bu tarifte dikkat etmeniz gereken, yağı önceden iyice ısıtarak köftelerin hızlı pişmesini sağlamaktır. Dışını unladığınız köfteler, yağın kızgın olmaması durumunda çok yağ çekecektir.