750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
18 Ocak 2021 Pazartesi

Aşılama Takvimi

9 aylık uykusuz, ağrılı, sancılı ama inanılmaz heyecanla beklediğimiz bebeğimizi kucağımıza aldıktan sonra onunla ilgili tüm detaylara ek olarak çok önemli bir detay olan aşı ve aşı takvimi konusu ile tanışırız. Doğumdan sonraki ilk üç gün içinde bebeğiniz pek de hoşuna gitmeyecek bu konu ile karşılaşır.

Bebeklerin içli ağlamaları annelerin yüreğini burksa da bu onların gelecekte sağlıklı yaşamalarının temelini oluşturacak bir konu olduğu için, bağrımıza taş basar dayanırız :)

Doğumdan sonra bulunulan hastanede, sağlık ocağında ya da bebek ile ilgili herhangi bir sağlık kuruluşunda aşı kartı verilir.

Aşı Nedir?

Aşı, bebeğimize gelecekte yakalanma ihtimali olan hastalıklara karşı bağışıklık sağlaması amacı ile zayıflatılmış mikrop, virüs ve proteinlerin enjekte edilerek kullanılmasıdır. Bu sadece bizim çocuğumuzun değil dünya sağlığının korunması ve bağışıklığın arttırılarak hastalıkların yok edilmesini sağlayabilen bir çalışmadır. Bu nedenle hem kendi bebeğimizin hem gelecek nesillerin sağlığı için aşı büyük önemdedir.

Aşı Kartı (Aşı Takvimi) Ne İşe yarar?

Her hastalığın etkili olduğu belli yaşlar vardır ve aşılama hastalığa yakalanma riskinin en fazla olduğu yaştan önce yapılmalıdır. Hastalık sayısı maalesef oldukça fazla olduğundan insanlara yapılması gereken aşı zamanlarını çeşitlerini takip etmek için aşı takvimi ya da aşı kartı kullanılır.

Hangi Aşı Ne Zaman ve Nerede Yaptırılır?

Bebeğimiz doğduğu andan itibaren onu koruyacak her şeye baştan “evet” diyen ebeveynler olarak uymamız gereken aşı takvimi var. Aşı zamanı geldiğinde sağlık ocaklarında aile sağlığı merkezlerinde, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde(AOÇ/AP) yaptırılmalıdır, güvenilmeyen ve kayıt dışı hiçbir yerde bebeğinizin sağlığını asla riske atmayın.

Bir hastalık ya da farklı bir durum olmadığı durumlarda şu şekilde bir aşı takvimi uygulanır;

İlk aşı: Doğumdan sonra ilk 72 saat içinde Hepatit B.
İkinci aşı 1.Ay Hepatit B.
Üçüncü aşı 2.Ay BCG, DaBT – IPV – Hib, Pnomokok.
Dördüncü aşı 3.Ay Rotavirüs
Beşinci aşı 4.Ay Pnömokok DaBT – IPV – Hib.Altıncı aşı 5.Ay  Rotavirüs
Yedinci aşı 6.Ay Hepatit B, OPV (Ağızdan çocuk felci), DaBT – IPV – Hib,  Pnömokok.
Sekizinci aşı 18.Ay DaBT – IPV – Hib, OPV (Ağızdan çocuk felci), Hepatit A.
Dokuzuncu aşı 24.Ay Hepatit A.
Onuncu aşı 4-6 Yaş Kızamık – Kızamıkçık – Kabakulak – Su Çiçeği – Oral Polio – Dt.

Aşı Öncesi Yapılanlar ve Yapılması Gerekenler

 Genellikle gittiğiniz doktorunuz ya da sağlık ocağınız var ise aşı öncesinde genel sağlık muayenesi yapılır ve yakın zamanda bir rahatsızlığının olup olmadığı sorulur. Sonrasında aşılamaya geçilir. Bu sebepten aşıya götürmeden önce çocuklarımızı iyi gözlemlemeliyiz.

Aşı öncesinde kesinlikle ateş düşürücü ya da başka ilaç kullanılmaması ise oldukça önemlidir.

Aşı Sonrası

Aşıdan sonra çok fazla yan etki görülmemekle birlikte hafif ateş ve uyku eğilimi görülebiliyor. Eğer ateş düşmüyorsa ya da çocuğumuzda geçmeyen olumsuz değişim varsa doktorumuzla görüşmemiz gerekir. Aşı sonrasında da annelerin çocuklarını iyi gözlemlemesi gerekiyor.

Huzurlu, sağlık ve bol gülücüklü bir hayat dileriz.

Yorumunuzu bırakın

Yorumlar (2)

G
Misafir | bir yıl önce

1

G
Misafir | bir yıl önce

1