750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

AİLE İÇİ İLETİŞİM

Günümüz koşturmalarında aile bireyleri arasındaki iletişimde ciddi bir eksilme söz konusu. Çoğu zaman işten arta kalan zamanlarda anne baba olarak zaman ayırmamız gereken çokça konu olduğundan çocuklarımızı listenin sonlarına ötelemek zorunda kalıyoruz. Geçmişe oranla hızla artan iletişim kanalları da çocuklarımıza ayırmamız gereken zamandan çalmakta.

İşin başarılması ve kabul edilmesi zor olan noktası ise, çocuklarımızın arkadaştan önce anne babaya ihtiyaç duymasıdır. Aileden öğrendiği doğruyu seçme, yanlışı ayırt etme bilinci ile arkadaş seçmesi gerekirken kısıtlı zamanı efektif kullanmak isteyen anne babalar bu dilimleri arkadaşları ile geçirmelerine yönlendirmektedir.

Daha da ötesi, günlük işlerimizi kolaylaştıran, zaman kazandıran teknolojik gelişmelerin aile hayatından da önce bireysel olarak da bazı iletişim hastalıklarına sebebiyet vermektedir. Özellikle teknoloji kökenli iletişim sorunları nedeniyle bireyler mutsuz, yıpranmış ve yıpratan bir kişiliğe sahip oluyor. Bu ruh haline sahip olan anne babalar ise çocuklarına karşı toleransı düşük, algısı kapalı, anlayışsız bireyler haline dönüşüyor.

İletişimin ailede başladığı göz önünde bulundurulursa böylesi bir ortamda yetişen çocuklar arkadaş edinmesinden okuldaki başarısına kadar birçok konuda ciddi sorunlar yaşıyor. Aile içindeki iletişim ne kadar kopuksa çocuk kendini o kadar dışlanmış ve yalnız hissediyor ve kendi yaş grubundaki çocuklarla kuracağı iletişimde zorluklar yaşıyor.

Bu tür sorunları yaşamamak için ebeveynler öncelikli olarak aile içi iletişimin geliştirilmesi için çaba sarf etmesi gerekir. Bu tür çalışmalar ilave yük olarak görülmemeli, hayatın normal akışı içinde değerlendirilmelidir. Kişisel gelişim için ailede öz saygı, kendine güven, kendini ifade edebilme yeteneği gibi bireysel önemi çok büyük olan noktaları gözlemleyerek öğrenmelidir.

Peki, bunun için en temel neler yapılabilir?

  • Çocuğunuza zaman ayırın, bu kendisini değerli hissetmesini sağlayacaktır. Belirli bir aktiviteyi rutine dönüştürmek çok daha iyidir.
  • Çocuğunuzu sevmek her istediğini almak demek değildir. “Hayır” demeyi öğrenmelisiniz, eğer iyiliğine olmayan bir şey istiyorsa konuyu kendisine açıklamalı ve neden hayır dediğinizi anlatmalısınız.
  • Çocukla aynı ortamda olmanız onunla ilgilendiğinizi göstermez. Onunla konuşurken yüzüne bakmalı, elinizde ne iş var ise bırakmalısınız.

Mutlu yarınlara!

Yorumunuzu bırakın

Yorumlar (2)

G
Misafir | bir yıl önce

1

G
Misafir | bir yıl önce

1