750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

TUVALET EĞİTİMİNE NE ZAMAN BAŞLANMALI, NE YAPILMALI?

Tuvalet ihtiyacını bezine yapan ve iki yaşına yaklaşmış bebek annelerinin sorularıdır; ne zaman tuvalet eğitimine başlamalıyım, nasıl bir eğitim uygulamalıyım, erken ya da geç mi kaldım...

Çocuğun öz bakım bilincinin gelişimine katkısı olan tuvalet eğitiminin, sosyal gelişimi için de önemli yeri vardır. Bebekler 18. aydan itibaren bağırsak ve mesanede kas kontrolünü sağlamış olacağından tuvalet eğitimine olumlu cevap verirler. Aynı zamanda bu aylardan itibaren istek ve ihtiyaçlarını sözcük ve ifadelerle anlatmaya hazır hale gelirler.

Eğitirken ödüllendirmek politikasından ilerlemek olumlu sonuçlar doğuracağından, tuvalet eğitimi verirken bu eğitimin içine eğlence katarak pekiştirmeyi hızlandırabilirsiniz.

Tuvalet eğitim için eğlenceli neler yapılabilir:

  • Öncelikle bir oyuncak bebek alarak bu eğitime başlayın. Oyuncak bebek üzerinde beslenme ve boşaltım sistemini, bir masal uydurarak, anlayacağı bir şekilde anlatarak gösterin.
  • Tuvalette yapılması gerekenleri önce oyuncak bebeğe uygulayın, sonra birlikte kendisinin yapmasına yardımcı olun. Önce iç çamaşırının indirilmesini sonra tuvalet ihtiyacının giderilmesini ve çamaşırının çekilmesini, sonunda ellerin yıkanması gerektiğini anlatarak uygulayın.
  • Çocuğunuzun tuvalete kolay ulaşması için kullanımı yaygınlaşan eğlenceli çocuk basamaklarından kullanın.
  • Artık bezlere ihtiyacı olmadığını anlatın. Bunu tuvalet eğitimine başlamadan üç dört gün öncesinden anlatmaya başlayın. Artık büyüdüğünü, sizin gibi kendisinin de tuvaleti kullanması gerektiğini sık sık tekrarlayarak bilincine sokmaya yardımcı olun.
  • Bez kullanmayı bıraktığınız gün eviniz sakin olmalı, onu uygulamadan uzaklaştıracak, kafasının başka yönlere kaymasını sağlayacak sıradışı oluşumlardan kaçının.
  • En son kirlettiği kirli bezini birlikte açarak artık bunun son olduğunu, bunlara gerek kalmadığını anlatarak çöpe birlikte bırakın.
  • Zorlama yapmaktansa destek olmak her zaman için daha olumlu sonuçlar vereceğinden beden ve zihin olarak doğru zamanda uygulamaya geçin.
  • Anlattığınız şeylerden sonra çocuğunuzun olumlu bir uygulamasında onu manevi bir ödülle ödüllendirin. Bunu başardığını anlatan övgülerde bulunun.
  • Altını değiştirirken bu durumu ona yumuşak bir ses tonuyla açıklayarak, “aa altın ıslanmış, kaka yapmışsın” diyerek kakasını tuvalete birlikte dökerek gösterin. Bezleri katlayıp hemen çöpe atarsanız kakanın tuvalete gitmesi gerektiğini göremez, çiş ve kakanın tuvalete ait olduğunu anlaması açısından gerekirse bezin üzerindeki kakayı sıyırarark tuvalete atın.

Bu eğitim için ona ve kendinize zaman tanıyarak devamlılığını sağlayın. Eminiz ki sabırlı olduğunuzda ve eğitimin kurallarına uyduğunuzda kısa sürede başaracaksınız.

Organickid Ailesi..

Yorumunuzu bırakın