750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

KÜÇÜK ÇOCUKLARDA ANNEDEN AYRILMA KORKUSU

Tüm bebekler annelerine bağlıdır, kokusuna, varlığına, sesine her şeyden çok ihtiyaç duyarlar. Bazı bebekler ise özellikle 1 yaşını doldurduktan sonra annelerine olan bağlılıklarını kontrol edemeyebilirler. Anne tuvalete ya da duş almaya gittiğinde kapının önünde ağlama krizlerine varan boyutlara dahi gelebilir. Uyuyor dahi olsa, büyükannesine bırakıp markete gitmek istediğinizde çocuğunuz hissetmiş gibi kalkıp ağlama seanslarına başlayabilir.

Peki, bu durum normal midir, bu durumu aşmak için ne yapmak gerekir?

En baskın olarak 2. yaştan itibaren görülen bu anneden ayrılma korkusunu normal görmek ve sağlıklı gelişimin bir parçası olarak değerlendirmek gerekir. Ancak bu bakış açısı, konunun ciddi olmadığını göstermez. Bu konuyu aşmak için çocuğun endişelerini anlamaya çalışmak ve doğru adımları atmak önemlidir.

Çocuğunuz sizden ayrılma korkusu yaşıyorsa nasıl davranmalısınız?

Aslında daha ilk baştan itibaren çocuğunuzu ayrılma konusuna alıştırmalısınız. Her an yanında olamayacağınızı, O’nu çok sevdiğinizi, işiniz biter bitmez kendisi ile vakit geçirmek istediğinizi açıklamalısınız. Örneğin; “ben şu işlerimi halledip döneceğim. Bir aksilik olmaz ise şu saate kadar döneceğim. Bu süre içinde anneanneni (ya da kiminle bırakıyorsanız) üzme, olur mu? Döndüğümde sana neler aldığımı göstereceğim” gibi açıklamalar yapmalısınız. Bu açıklamalar başlarda çok etkili olmayacaktır ve çocuk ayrılık zamanı şiddetli ağlama krizleri geçirebilir.

Fakat ebeveyn döneceği hakkında söz vermeli ve evden çıkış seremonisini uzatmadan ayrılmalıdır. Döndüğünüzde ise, çıkmadan önce yaptığınız konuşmayı hatırlatarak sözünüzde durduğunuzu hatırlatmanız sonraki süreçlerde size güvenmesini sağlayacaktır. İlave olarak, evden çıktığınızda çocuğunuzla birlikte bıraktığınız kişinin çocuğunuza tutumu da sizi destekler nitelikte olmalıdır. Sizin işinizin olduğunu, halleder halletmez geri döneceğini ve bu süreyi zarfında örneğin uyuyarak ya da sevdiği bir çizgi filmi izleyerek veya oyun oynayarak daha çabuk geçirebileceği sevecek bir dille anlatmalı ve sevgi dolu bir şekilde çocuğu kucaklamalıdır.

Nasıl tedavi edilebilir?

Tedavinin ilk adımı, çocuğunuz fark etmeden çıkmaya çalışmaktan vazgeçmektir. Böyle durumlarda, çocuk anneye olan güvenini kaybetmektedir. Annenin ne zaman geleceğini bilmediği için evin içindeki ufak ayrılıklarda bile (banyo, wc) ciddi tepkiler koymaya başlayacaktır. Çocuğunuzun terkedilme korkusunu tetikleyen bu davranışınızın yerine çıkacağınızı O’ nunla paylaşıp anlayış göstermesini istemelisiniz. Mümkünse başlangıç ayrılıklarının süresini zamanla artırmalısınız. Dönüşünüzde O’nunla daha fazla vakit geçirerek, sevdiği oyunlar oynayarak kısacası keyifli vakit geçirerek bilinç altında gidişinizin dönüşünde O’nun için keyifli anlar yattığını özümsetebilirsiniz.

Yorumunuzu bırakın