750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUKLARDA DEPRESYON!

Depresyon, insanın stresini bir şekilde dışa vurmasıdır ve her insan bunu farklı davranış biçimiyle ifade eder ve farklı şekilde yaşar.

Depresyon sadece yetişkinlere ait bir rahatsızlıkmış gibi bir algı vardır. Belki de aklınıza hiç gelmemiş olabilir ama, bebeklikten itibaren çocukluk döneminin her evresinde de görülebilen bu rahatsızlığa çocukluk çağı depresyonu deniliyor. Yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre, çocuklarda depresyon görülme oranı hiç de azımsanmayacak derecede yüksek orana sahip.

Çocuğumun depresyonda olduğunu nasıl anlarım?

Çocuğunuzda bir anda, davranışlarında değişiklik görebilirsiniz. Durgun ve mutsuz bir ifadesi vardır. Birlikte oyun oynamaktan hoşlandığı arkadaşıyla dahi birlikte olmaktan kaçınabilir, içine kapanabilir, daha az uyuyabilir, kilo kaybedebilir, neşesiz ve çok hüzünlü görülebilir. En sevdiği şeylere bile duyarsız kalabilir. O minik tatlı suratı çok üzgün, kederli bir ifadeye bürünebilir. Çocuğun ruhu da hüzün yaşar, hatta onu besletip büyütebilir. Çabuk öfkelenip, aniden bağırıp çağırmaya başlayabilir. Basit bir olay karşısında öfke patlaması yaşayabilir. Konuşmalarında ve hareketlerinde yavaşlık ve durgunluk hissedebilirsiniz. Oturduğu yerde sallanma gibi hareketleri tekrar tekrar yapabilir, tırnak yeme davranışı ortaya çıkabilir.

Depresyondaki çocuklarda yorgunluk ve halsizlik gözlemlenir. Bir konuya yoğunlaşmakta güçlük çekebilrler. Depresif çocuğun, karar vermekte zorlandığını görürsünüz. Aile içindeki olumsuz bir olayın sonucunu kendisine bağlar, örneğin kardeşi hastalansa “benim yüzümden oldu” der. Belirtiler bu ve bunun gibi olmakla beraber örnekler çoğaltılabilir.

Çocuğum depresyondan nasıl kurtulur?

Anne babaların depresif durumda olarn çocuğunda dikkat etmesi gereken faktörler vardır. Çocuğunuz hırçın, agresif, huzursuz ve huysuz olabilir, ona sabırlı ve hoşgörülü bir yaklaşım içinde olmalısınız. Çatışma halinden uzak bir tavırla yumuşak bir ortam oluştumalısınız. Suçluluk duygusunu baskın olarak yaşadığı için, cezlandırmalarla karşılaştığında, suçluluk duygusu daha da derinleşir ve içe kapanıklığı artar. Onun olumlu yönlerini ilgi odağı yaparak başarabileceği sorumluluklar verip takdirlerinizi dile getirebilir, onu onure edebilirsiniz, özgüveninin artması depresyonu yenmesinde katkı sağlayacaktır.

Yapılan çalışmalarda, psikoterapi ve ilaç tedavisi en etkili tedavi şekli olarak görülmektedir.

Yorumunuzu bırakın