750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUĞUNUZUN KORKULARINI NASIL ÖNLERSİNİZ?

Her insan yaşamının bir döneminde endişe ve korku duyguları yaşar. Yetişkinlerde bu duygular kaygı verici olsa da çocukların sağlıklı gelişimi için gerekli ve önemlidir. İleriki yaşlarda karşılaşabilecekleri beklenmeyen olaylar veya durumlara karşı sağlam duruş sergilemelerinde yardımcı olur. Çocuğun yaşadığı döneme ait zamanlarda da onu temkinli olmaya iter. Mesela, yüksekten korkan çocuk tehlikeli ve yüksek yerlerden uzak durur.

Bebeklik ve Çocukluk Korkuları:
Her yaşın korkuları farklılık gösterir. Örneğin 0- 15 aylık bebeklerin korkularının başında anne babadan ayrı kalmak, yabancılara karşı duydukları korku olabilirken, 3-6 yaş arası çocukların korkularını hayali canavarlar, evin içerisinde var olduğunu düşündüğü hayaletler, karanlık, gök gürültüleri vb. gibi korkular oluşturabilmektedir.

Uzmanlar çocuklardaki korkularının oluşturabileceği davranış değişikliklerine karşı ailelerin doğru yaklaşımlarının, korkuların yenilmesinde etkili olacağını belirtmektedirler. Korkuların aşılmasında ailelere çok büyük görevler düştüğünü söyleyen uzmanlar, çocuğa uygulanan disiplinin tutarsız olduğunda sorunun daha da büyüyebileceğine dikkat çekiyorlar. Örneğin yaramazlık yapan çocuğuna, uslu durmazsan seni sokaktaki dilencilere veririm diye tehdit algısı uyandıran anne farkında olmadan yeni korkuların filizlenmesine neden olur.

Çocuğunuzun Korkularını Önemseyin:
Çocuğunuzun korkusu veya korkuları her ne ise onu ciddiye almak, önemsemek, alay etmemek onda öz güven oluşturacağından korkularını büyüdükçe aşmasına sebep olacaktır. Aksi takdirde ailesi tarafından ciddiye alınmadığını hisseden çocuk küçük düşme, aşağılanma kaygısı güdecek ve kendini ifade edemeyip sorunun büyümesine, destek alamamasına olanak sağlamış olacaktır.

Korkuları Olan Çocuğunuza Nasıl Yaklaşmalısınız:
• Aile içinde çocuğunuza istikrarlı bir güven ortamı sunun.

• Çocuğunuza ve onun korkusuna saygı duyun.

• Sıradışı durumlar olmadıkça, çocukların kendi korkularıyla mücadele ederek yenebileceğini unutmayın ama onun yanında olduğunuzu sık sık vurgulayarak cesaret verin.

• Çocuğunuzun korkusu her ne ise birlikte üstüne gidin Örneğin karanlıktan korkuyorsa yatarken ışığı açık bırakın ya da evde hayalet olduğunu düşünüyorsa, elinden tutarak birlikte evi dolaşıp bir şey olmadığını gösterin.

• Korkutmayı asla disiplin aracı olarak kullanmayın, çünkü korkunun dövmekten bile daha yüksek yaptırım gücü vardır. Örneğin yemeğini bitirmezsen sana iğne yaptırırım demek, iğne yapılması gereken durumları oldukça zora sokacaktır.

Yorumunuzu bırakın