750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUĞUNUZ KENDİSİNE AİT OLMAYAN ŞEYLERİ ALIYORSA!

Çocukların çok büyük bir bölümü belli bir dönem kendisine ait olmayan şeyleri eve getirir. Her anne baba bunu yaşamıştır ama bunu pek dillendirmek istemezler. Böyle bir durumla karşılaşan ebeveynler ne yapacaklarını bilemeyip panikler. Durun, sakin olun! Hemen panik yapmaya gerek çünkü bu zamanında halledilebilir bir ufak sorundur ama görmezden gelinip ilgilenilmezse işte o zaman paniğe kapılmakta haklı olabilirsiniz.

Çocuğun eve kendisine ait olmayan şeyleri getirdiğinde verdiğiniz tepki, onun psikolojik ve sosyolojik gelişimi açısından son derece önemlidir. Sizin çocuğunuzdan ummadığınız bu davranışı öncelikle çalmış dememek almış demek olarak nitelemek gerekir. Dört beş yaşının altındaki çocuklar, hoşlarına giden şeyleri sahip olma dürtüsüyle eve getirebilir. Dışarıdan bakıldığında bu eylem çalma olarak görülse de planlanmış bir hareket değildir. Bu yaştaki çocuklar “ben” merkezli olduğundan başkasının eşyasını almanın yanlış olacağını düşünemez, beğendiği için eve götürebileceğini zanneder. O yaşlarda “benim” kavramı gelişmeye başlamıştır ama “onun ya da senin” kavramları sonradan gelişen kavramlardır. Bu nedenle dört yaşının altındaki çocukları çalma suçuyla cezalandırmak, son derece yanlış olur. Doğru olan ise aldığı şeyin sahibine ya da aldığı yere koymasını kendi eliyle yapmasına ikna etmektir. Bizim uygulayabileceğimiz en temel öğreti, bizim ona örnek olacağımızı bilerek, başkalarının hakkına saygı duymayı öğretmek, sahip olma kavramının neleri kapsadığını, bilincine yerleştirmektir. Vereceğimiz yanlış tepkiler çocukta yıkıcı sonuçlara neden olabilir.

Dört yaş ve sonrasında yaptığının yanlış olduğunu anlamaya başlamıştır, çalmaya devam ediyorsa kendini kontrol etme eksikliği yaşamaktadır. Anne babanın bu durumu ciddiye alma zamanı gelmiştir, çünkü bu durum davranış ve uyum bozukluğu semptomlarıdır. “Çocuk neden çalıyor” sorusunun birçok cevabı olabilir. Çalma eyleminin altında sevgi boşluğu, değersizlik, yetersizlik, doyumsuzluk, ilgi çekme hatta kıskançlık yatıyor olabilir.

Anne babaya düşen görev, çocuğun yaşı ve gelişim düzeyini dikkate almak, nedeni ne olursa olsun sabırla çözüme odaklanmak olmalıdır. Fazla hoşgörünün de çocuğun yaptığı eylemi pekiştirmeye neden olabileceğini de unutmamak gerekir. Çocuğun yaşı ilerliyor ve siz çözümü bulamıyorsanız bir uzmana danışmanın vakti gelmiş demektir.

Gelişiminin ve davranışlarının doğru olduğu mutlu çocuklar yetiştirmek dileği ile...

Organickid Ailesi

Yorumunuzu bırakın