750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
18 Ocak 2021 Pazartesi

Çocuğumla Nasıl Oynamalıyım?

Oyun oynamanın çocuk gelişimindeki rolü çok önemlidir. Oyun çocuklara kim olduğunu,  el becerilerinin gelişmesini, neler yapabildiğini ve yapabileceğini, çevresi ile nasıl iletişime geçeceğini öğretme imkânı sağladığından çocuklar için çok gerekli ve faydalıdır.

Oyun, çocuğunuzla sağlıklı bir ilişki kurmak ve birçok şeyi doğru aktarabilmek adına harika bir araçtır

Anne babalar, çocuklarına oyun oynamak için uygun vakti ayırmaları çok önem teşkil eder. Onunla oyun oynarken kesinlikle başka bir şeyle meşgul olmamanız,  ona ayırdığınız vaktin kendisine ait olduğunu bilmesi gerekir.

Çocuklarınızla oynayacağınız oyunun onun gelişim dönemine uygun olmasına çok dikkat etmelisiniz.

Oyun oynarken çocuğunuzda özgüven ve yeterlilik duygusunu geliştirirsiniz. Oyun, çocuğunuzla aranızda ilişkilerin ve güçlü bağların oluşması için biçilmiş kaftandır.

Oyun, çocuğunuzda başkalarının hakkına saygı göstermeyi,  sıra beklemeyi ve paylaşmayı öğreterek sosyal becerilerini arttırır.

Çocuğunuzla oyun oynarken onu gözlemleyin, ona komut vermek yerine onun yapmanızı istediği şeyleri yapın ki vermek istediği mesajı anlayabilesiniz. Oyunu onun yönetmesine izin vererek onun yaratıcılığının ortaya çıkmasını sağlayın.

Birlikte oynadığınız oyunlarda ona kazanma fırsatı vererek güç mücadelesi yapmayın. Onunla rekabete girip kendinize düşen kısmını mükemmel yaptığınızda, çocuğunuz kendini yetersiz hissedecektir. Kontrolü ona bırakarak kendi kurallarını uygulama şansı tanımalısınız. Bu durum kendisini bağımsız ve kendine güvenen birey gibi hissetmesini sağlayacaktır.

Çocuğunuzla oyun oynarken onun fikirlerine değer vererek övün. Onunla zıt giderek ya da yargılayarak düzeltmeye çalışmayın. Önemli olan bir şey deniyor olmasıdır, bu da problem çözme yeteneğinin gelişmesi açısında son derece önemlidir.

Oyunlarınızda ona sürekli sorular sormak öğretici olmak yerine onun içine kapanmasına, sorgulandığını sanmasına ve daha az iletişim kurmasına sebep olur. Oynadığınız oyun hakkında açıklamada bulunmak ise onun kendisini daha rahat hissetmesine ve kelime dağarcığının gelişmesine katkı sağlar. Örneğin, ‘’şimdi çay ikram ediyorsun, arabayı park ediyorsun’’ gibi..

Oyun, çocuk ve anne-baba arasında harika bir iletişim aracıdır. Bunu en iyi şekilde kullanıp hem keyif almak, hem gelişimine olumlu katkılarda bulunmak, ebeveyn olarak sizi doğru sonuca götürecektir.

Yorumunuzu bırakın