750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

"TAHTIM SALLANIYOR" HİSSİNE DİKKAT! ÇOCUĞU YENİ KARDEŞE HAZIRLAMAK

Bebeğinizle birlikte siz de anneliğe adım attınız, bu süreçte bebeğinizle birlikte uzmanlaştınız ve artık ikinci çocuğa hazır olduğunuzu düşünüyorsunuz. Ailedeki sevgiyi büyütmek, iletişimi zenginleştirmek ve çocuğunuza dünyada bir eşi daha olmayan sevgilerin en güzellerinden birini, kardeş sevgisini armağan etmenin belki de tam sırası. Peki, çocuğunuz bu sevgiyi kucaklamaya hazır mı?

Yeni bir kardeş, bir çocuk için hem mutluluk hem de stres kaynağı olabilir. Özellikle ailenin ilk çocuğu olan bir çocuğun, yeni gelen kardeş karşısında tanışacağı kalabalık aile ortamı fikrine kendiliğinden alışmasını beklemek, biraz hayalperest bir yaklaşım. Çocuğunuz, yeni gelen kardeşi, ailedeki ilgi tahtını sarsan bir tehlike olarak görebilir. Bu, aslında çok normal. Çocuğunuzun yeni kardeş karşısında olumlu bir tutum izlemesini, hatta kardeşi için heyecanlanmasını sağlamak ise sizin elinizde. Süreci doğru yürüterek, çocuğunuzun kardeş mutluluğunu olması gerektiği gibi yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Peki çocuğunuz yeni kardeşe nasıl alışacak?

Zamanlamayı iyi belirleyin
Çocuğunuzu yeni kardeşe hazırlamaya, hamilelik sürecinizde başlamış olmanız gerekir. Çocuklar hevesli, heyecanlı ancak aynı zamanda sabırsız varlıklardır. Hamileliğin ilk aşamasında eğer aile arasında konuşmamayı başarabilecekseniz, onun ilgisini doğuma kadar canlı tutmak için hamileliğin en azından 4. ayından sonra söyleyebilirsiniz. Eğer hamileliğin başından itibaren bu konu ailede konuşulacaksa, vakit kaybetmeden çocuğunuza bu durumu açıklamalısınız. Çünkü çocuğunuz yeni bir kardeşi olduğunu ortamdaki konuşmalardan değil, sizden duymalı.

Çocuğunuza hamilelik ile ilgili basitçe bilgiler vererek, bundan sonra ailedeki sevginin büyüyeceğinden bahsetmelisiniz. Ona vermeniz gereken ilk mesaj, yeni gelecek bebeği de onu da aynı miktarda seveceğiniz olmalı. Çocuğunuz, her çocuğun her koşulda aynı şekilde sevileceğinden emin olarak, “olumsuz bir şey yaparsam onu benden çok sevmeye başlarlar” düşüncesinden kurtulur.

Paylaşıma hamilelikten başlayın
Doğum öncesinde yapacağınız hazırlıklara, mutlaka çocuğunuzu da dahil etmelisiniz. Bebeğiniz için hazırlayacağınız malzemeleri seçerken çocuğunuzun da fikrini alarak, sürece katılmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuz ile konuşarak, onun da doğum sonrasında bir takım görevleri olduğunu, kardeşinin ona da ait olduğunu anlatmalısınız. Örneğin banyo öncesinde havlularını getirmek gibi basit ve sıkıcı olmayacak görevleri çocuğunuza verebilirsiniz. Bebeğiniz doğduktan sonra da bu tavra devam etmeli, bebeğin yaptığı davranışları çocuğunuzu yüceltmek için yermemelisiniz. Örneğin bebeğiniz bezini kirlettiği zaman, “Ayyy bak kardeşin bezini kirletmiş” gibi bir yaklaşım sergileyerek çocuğunuzun kendini büyümüş hissetmesini sağlamaya çalışmak, iyi bir yöntem değildir. Aksine, bunun normal bir davranış olduğunu ve kendisinin de bu süreçlerden geçtiğini anlatmalısınız. Çocuğunuz, kardeşinin de kendi yetilerine erişebileceğinin bilincinde olmalı ve bu süreçte kardeşine destek olma fikrine alışmalıdır. Bu bağlamda, kardeşler arasında kesinlikle kıyaslama yapmamanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Endişeye kapılmasına izin vermeyin
Hamilelik süreci, birtakım sıkıntıları da beraberinde getirir; ancak çocuğunuz bunu hissederse, tüm suçu kardeşine atacaktır. Kardeşi, onun gözünde annesine acı çektiren bir varlık olacaktır. Bunu önlemek için çocuğunuzun hamilelik ve doğum sırasındaki sancılı hallerini elinizden gelince görmemesini sağlayın. Onu kucağınıza alamasanız bile oturur pozisyonda kucaklayın, mümkünse doktor kontrollerine götürerek bebeğin büyüme sürecini basitçe anlamlandırmasına yardımcı olun. Doğumdan sonra kardeşi ilk göreceği anda, bebek sizin kucağınızda değil, kendi yatağında olmalıdır. Bebek ile tanışmasını sağladıktan sonra kucağınıza alarak, çocuğunuzun kardeşini sevmesini sağlayabilirsiniz.

Yorumunuzu bırakın