750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
18 Ocak 2021 Pazartesi

Emzirme Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?

Anne Sütü Bebek için En Faydalı Besindir

Doğum sonrası bebekle ilgili tüm konular (en küçük ayrıntılar bile) anne için çok önemlidir. Konuları önem sırasında dizmek ise maalesef pek mümkün olmaz. Fakat annelerin doğum öncesinde bile en çok önem verdiği konu emzirmedir. Sütüm olacak mı, bebeğim süt emecek mi gibi endişeler annelerimizin en büyük endişelerindendir.

Anne sütü hazır, olması gereken sıcaklıkta ve sağlıklıdır. Anne konforu açısından da en kolay besindir. Her seferinde mama hazırlama, ısıtma gibi durumlara gerek kalmaz. Emzirmeyi öğrenme süreci haricinde hiç bir zorluğu yoktur.

İlk altı ayda bebeğin anne sütü dışında bir besine ihtiyacı yoktur. Altı aydan sonra da 2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte bebek emzirilmelidir. Yeterli miktarda emzirilen çocuklar, emzirilemeyenlere göre daha güçlü bağışıklık sistemine sahiptir. Yetişkinlik dönemlerinde ise daha az hastalanır kalp rahatsızlıkları, kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yakalanma ihtimalleri de azdır.

Bu kadar uzun süren emzirme,  annenin de sağlına ve beslenmesine dikkat etmesini gerektirir. Anne sütü annenin kaynakları (depoları) kullanılarak oluşturulur. Bu kaynakların sürekli eksilmesi ya da dengeli beslenememe durumunda annenin sağlığının kötü yönde etkilenmesine sebep olur. Dengeli ve düzenli beslenerek annenin depolarından eksilenler tamamlanır ve bu süt üretiminin sürekliliğini sağlar.

Sıvı Tüketiminin Önemi

Annelerin emzirme sürecinde dikkat etmeleri gereken en önemli konu sıvı tüketimidir. Anne sütünün %85 inin su olduğu düşünülürse, sıvı tüketiminin önemini anlamak o kadar zor olmaz

Emzirme döneminde önerilen sıvı tüketimi 10-12 bardaktır.

EAnnelerin Sütünün Artması İçin 3 Anahtar; Gıda, Huzur, Sakinlik…

 Bebekler ilk altı ayda annelerinin beslenme şeklinin de etkili olduğu gazlı bir dönemi atlatırlar. Bu süreçte çok fazla gaz yapma ihtimali olan yiyecekleri tüketmemeye ya da az tüketmeye çalışılmalıdır. Daha çok hayvansal proteinler tercih edilmelidir. Kuru fasulye, mercimek, nohut, bezelye gibi bitkisel proteinler bebekteki gazı arttırabilir.

Tüm bunlara rağmen bebekte görülen gaz sancılarını ya da kolik sancıları engellemek, %100 yok etmek mümkün değildir. Bu dönem için gaz yapmayanları yemeye dikkat ederek her besin grubundan düzenli ve dengeli bir beslenmek annelerin yaşam biçimi olmalı. Sütün miktarı ve kalitesinin artmasında beslenmenin yanı sıra sakin, huzurlu ve bol bol dinlenmek de çok önemlidir. Anne ne kadar sakin dingin, dengeli beslenen, huzurlu bir anne olursa, bebek de o kadar iyi olur.

6 Ay ve Sonrası, Enerji İhtiyacı ve Diyet

Emzirme konusunun faydasına inanmış ve bu konuda bebeğini iki yaşına kadar emzirmeyi düşünen bir anne; altıncı aydan sonra yavaş yavaş kendi beslenmesi ile birlikte bebeğinin beslenmesine de özen göstererek emzirme serüvenine devam eder.

Bu süreçte anne, yavaş yavaş gazlı gazsız demeden tüm yiyeceklerin her gün her çeşitten yeterli miktarda yemeli ve yine sıvı tüketimine dikkat etmelidir.

Emzirme için vücudun ihtiyaç duyduğu fazla kalori 300- 500 kalori arasındadır. Vücudun alınan sıvıların harcinde ihtiyaç duyduğu besinler kalsiyum (süt, yoğurt, peynir), protein(et, süt, yumurta), demir, B12 vitamini yönünden zengin gıdalara ihtiyaç duyar.

Emzirme kilo verdirir. Annenin doğum öncesi kilosuna ulaşmasını sağlayabilir. Bu dönemde gereğinden fazla alınan besinler kilo yapar. İhtiyaç duyulandan az yenilirse bu seferde sağlık sorunları ve süt üretiminde azalma ortaya çıkabilir.

Bol sütlü ve sağlıklı günler dileriz :)

Yorumunuzu bırakın