750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUKLARIN TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NASIL ÖNLENİR?

Devir değişti. Artık çocukların, bebeklerine kıyafetler dikip, sokaklarda top koşturdukları günler geride kaldı. Modern çağ, tepeden tırnağa bizi etkilediği gibi, çocukların oyun alışkanlıklarını da köklü şekilde değiştirdi. Gelişen dünyanın getirilerinden faydalanmaktan elbette kaçınmamamız gerekir; ancak insanın yaradılışından gelen özellikleri de göz ardı etmemeliyiz. Teknoloji ile aramızdaki mesafeyi, doğal gereksinimlerimizi ve özelliklerimizi sekteye uğratacak kadar kontrol dışı bir hale getirmenin, elbette ki zararını görürüz.

Biz yetişkinler dahi teknoloji ile aramıza koymamız gereken mesafeyi tam olarak ayarlayamıyorken, çocukların bunu kendiliğinden yapmasını beklemek onlara biraz haksızlık olur. Gelişim çağındaki çocukların teknoloji bağımlılığından, büyüklerden daha fazla etkilendiğini düşünecek olursak, ebeveyn olarak bu kontrolü sağlayabilmenin önemini de rahatlıkla kavrayabiliriz.

Çocuklarınızı bilgisayardan ve tabletlerden tamamen uzak tutmak, kesinlikle iyi bir seçenek değil. Gelişen dünyada her alan bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazların kullanılması dolayısı ile çocuüğunuz da bu tip teknolojilere alışkın olmalıdır. Yaşıtlarının bu teknolojilerle haşır neşir olduğunu gören çocuk, bunlardan tamamen uzak kalırsa kendisini geri kalmış olarak düşünebilir ve bu da onu kendi sosyal ortamında kötü hissettirebilir.

Öncelikle, çocuğunuzun ekran karşısında geçireceği saatlere bir sınırlama koyun. Bir bilgisayar veya tablet kesinlikle her an çocuğun elinin altında olmamalıdır. 6 yaşına kadar günde bir saat, 6 yaşından sonra ise 2 saat ekran izni, bir çocuk için idealdir.

Bu yeni teknolojilere siz de hakim olmaya çalışın. Çocuğunuzun tablet ve bilgisayardaki faaliyetlerini denetlemek, onu anlamak ve onun etkinliklerine katılmak için bilgisayar ve tablet programlarını öğrenmeye çalışın. Bilmediğiniz noktalarda çocuğunuz ile fikir alışverişinde bulunun ve sevdiğiniz oyunları onunla oynamayı teklif edin. Sizinle paylaşım halinde olması, sizin de konuya hakim olduğunuzu düşündürür ve konu hakkındaki sınırlamalarınızı keskin bir dille reddetme ihtimalini yumuşatır.

Mümkünse çocuğunuzun kullandığı ekran, sadece ona ait bir eşya olmasın. Ortak kullanım eşyası olarak kullandığı bir elektronik cihaz için izin alma, sıra bekleme gibi davranışlara zorunlu olan çocuğunuz böylece paylaşma ve sıra bekleme gibi sosyal davranışlarını da geliştirir. Ayrıca her an elinin altında olmadığını bildiği için, talepkarlığı da azalacaktır.

Çocuğunuzu bilgisayar ve tablette yaşına uygun ve mümkünse eğitici programlara yönlendirmeye çalışın. İnternette eğitici olduğu kadar eğlenceli de olan birçok program var. Bu programları kullanmasını sağlayarak okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarınızın birçok yeni bilgiye ulaşmasını ve bunu yaparken de konudan keyif almasını sağlayabilirsiniz.

Yorumunuzu bırakın