750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
18 Ocak 2021 Pazartesi

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN OLUŞTURMAK

Çocuğunuzun küçük yaşlardan itibaren özgüven sahibi ve kendinden emin bir birey olarak yetişmesi için, o büyürken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Çocuğunuzu özgüvenli bir insan olarak yetiştirmek, başarılarının tadını çıkarmasını izlemek, başarısızlıklarını ise bir sonraki denemesinde daha iyi olmaya bir fırsat olarak değerlendirmesini sağlamak için ona destek olun.

Onu sevmek için şartlar koymaktan kaçının.
O sizin çocuğunuz ve onu koşulsuz şartsız seviyorsunuz. Siz bunu bilseniz de, hareketleriniz ile göstermezseniz çocuğunuz bu konuda şüpheye düşer. “Eğer yemeğini bitirmezsen seninle artık konuşmayacağım”, “Ödevlerini bitirmezsen seni sevmeyeceğim”, “Yaramazlık yaparsan seni başka birine vereceğim” gibi tehdit cümleleri, sizin onu yeterince sevmediğinizi düşündürecektir.

Her zaman güven duyduğunuzu mutlaka hissettirin.
“Sen şimdi tek başına yapamazsın” diyerek müdahale ettiğiniz her şey, onun o işten biraz daha uzaklaşıp siz bağımlı hale gelmesine sebep olur. Denize düşmeden, kulaç atmayı öğrenemezsiniz. Bırakın yapması gerekenleri tek başına yapsın. Siz sadece, ona güvendiğinizi ancak yardıma ihtiyacı olduğunda da seve seve yardımcı olabileceğinizi belirtin, gerçekten yardıma ihtiyacı olduğunda size mutlaka söyleyecektir.

Söylediklerini dikkate alarak can kulağıyla dinleyin
Çocuğunuz, söylediği sözler “Çocuk…” diyerek dikkate alınmadığı her an, konuşmaktan biraz daha kaçar. Onun söylediği her sözün değerli ve dinlemeye değer olduğunu unutmayın. Onun söylediklerini ciddiye alın, konu hakkında fikir yürütün ve çocuğunuz ile konuşmaktan kaçınmayın.

Bırakın kendi hataları ile yüzleşebilsin.
Onun hata yapmasından, ondan çok siz korkuyorsanız, kendinizi biraz dizginlemenin vakti gelmiş olabilir. Bırakın hata yapsın, ne kaybedersiniz? Yaptığının sonucunda eğer bir hata ile karşı karşıya kalmışsa, bunun sebeplerini ve sonuçlarını sakince anlatarak ona yol gösterin.

Atacağı adımlarda ona cesaret verin.
Çocuğunuzun yapmak için istekli olduğu girişimlerde, bazen biraz cesarete ihtiyaç duyduğu zamanlar olabilir. Böyle anlarda sizin her zaman arkasında olduğunu bilmesine izin verin. Bunu yapabileceğini, isterse başarabileceğini anlatın ve gerekirse ipuçları ile yol gösterin. Ancak yol göstermenin, müdahale etme noktasına gelmemesine dikkat edin. Unutmayın ki, yolu kendi bulmalı.

Duygularınızı ve tepkilerinizi saklamayın
Onu sevmekten de ona kızdıysanız tepki göstermekten de kaçınmayın. Sizi en iyi şekilde tanımasının yolu, çocuğunuza karşı net olmaktan geçer. Sadece tepkilerinzde abartıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz.

Onu başkaları ile kıyaslamak iyi bir yol değil
Bir başkasının çocuğu mükemmel şekilde bale yapıyor olabilir, bu durum sizin çocuğunuzun da göz kamaştıran bir balerin veya balet olmasını gerektirmez. Her çocuğun kendine özgü yetenekleri ve yeterlilik düzeyi olduğunu unutmayın. Onu, başkalarının yaptıkları ile sınırlamak yerine kendisine özgü yeteneklerini keşfetmesi için teşvik edin.

Eleştirilerinizde açık ve yapıcı olun.
Çocuğunuzun yaptığı her şeyi beğenmek de, hiçbir şeyi beğenmemek de iyi sonuçlar doğurmaz. Yaptıkları karşısında en dürüst kişi siz olmalısınız. Onun yaptığı bir çalışmayı desteklemenin en doğru yolu, bu çalışmanın nasıl daha iyi bir hale gelebileceği konusunda beyin fırtınası yapmaktır. Ancak, gerçekten iyi ir çalışma ortaya koyduğu zaman da “Mükemmel!” diyerek onu cesaretlendirmeyi unutmayın.

Kendine güvensiz davranmasına izin vermeyin
Onun zaman zaman kendine güvensiz davrandığı zamanlar olabilir, bu şekilde hissetmesine ise aslında hiç gerek yok! Ona, herkesin eşsiz olduğunu ve her insanın kendisine özgü bir dünya olduğunu anlatarak kimsenin aslında ondan üstün olmadığını yapıcı bir dille anlatın.

Yorumunuzu bırakın