750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUĞUM UYURKEN DİŞLERİNİ GICIRDATIYOR!

Çocuklarda diş gıcırdatma ile tanışan pek çok anne baba olduğunu düşünüyoruz. Tıp dilinde Bruksizm deniliyor diş gıcırdatmasına. Gün içinde ara ara dişlerini gıcırdatan çocukların bu problemini ciddiye almak gerekiyor. Her 10 çocuktan 2 sinde görülen bruksizm, dişlerin birbirine sürtmesi ve çene kasılmasıyla belirti veriyor.

Dişlere ve çene kaslarına ciddi hasarlar verebilen gıcırdatma diş hekiminin önerileri ve tedavisi sonucunda çözüme ulaşılır.

Üst dişlerin alt dişlere sürtülmesi sonucunda gıcırdatma oluşur ama bazı çocuklar çenelerini kapayıp kuvvetlice sıkmaları sonucu daha sıkıntılı problemlere zemin hazırlamış olurlar. Baş ve kulak ağrısının yanı sıra diş hassasiyetlerinin oluşması genellikle bruksizm sonucudur. Hatta çocuğun çenesini tamamen açması mümkün olmayabilir. Çünkü çene kasları kasılmış, kontrol etmesi imkansız hale gelecek büyüklükte bir problem yaşıyor olabilir.

Çene kasları kasıldığı zaman çocuk sakız çiğneme görüntüsü verebilir. Diş minelerini aşındıran bu durum çocuğun ağzını her açışında tık diye bir ses duymasına neden olabilir. Tıklama sesi diş gıcırdatmasından kaynaklıdır.

Diş gıcırdatmanın altında yatan sebebin tam olarak ne olduğu henüz bilinmemektedir. Fakat stresin en büyük tetikleyici olduğu gözlenmiştir. Çocuk deyip geçmemek gerekir zira; sınavları, sosyal sorumlulukları anne baba arasındaki gerginlik ya da boşanma, evde beslenen evcil hayvanının ölümü gibi bir çok neden stres yaratabilir, bir de hiperaktif tedavisi gören çocuklarda bu durum bir basamak daha ileridedir.

Tedavisine gelince:

Bruksizm için diş gıcırdatmasının sebebine göre değişen bir tedavi uygulanır. Genellikle 3 ila 10 yaşları arasında bruksizm problemi olan çocukların yarısı 13 yaşına kadar bu alışkanlıklarını bırakırlar. Stres yaratıcı bir olay yaşadığında, çocuğunuzla konuşun, hislerini anlatmasını sağlayın ve beraber çözümler bulmaya çalışın.

Çocuğunuza sıcak bir banyo yaptırarak sakinleşmesine ve rahatlamasına olanak yaratın. Boynuna ve omuzlara masaj yapmanız diş gıcırdatmayla alakalı kaslarını rahatlatarak gevşemesini imkan vercektir.  Eğer çocuğunuzun dişleri düzgün değilse gelişimini tamamlamadan diş hekiminize göstermekte fayda var.

Sağlıklı çocuklar yetiştirebilmek dileği ile...1

Organickid Ailesi.

Yorumunuzu bırakın