750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
18 Ocak 2021 Pazartesi

BEBEKLERDE DİŞ FIRÇALAMAYA NE ZAMAN BAŞLANMALI?

Bebeklerde 6. aydan itibaren süt dişleri sürmeye başlar, bu süreç 3 yaşına kadar devam eder. Toplam 20 adet süt dişine sahip olan bebeklerde 6 - 8. aydan sonra temizlemeye başlamak yerinde olur.

Bebeklerin dişleri nasıl temizlenir?
Steril bir gazlı bez ya da çok temiz bir tülbent ile dişlerinin çiğneme yüzeylerindeki yemek artıklar temizlenebilir.
Diş fırçası;
Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra, yani 2,5 - 3 yaşında başlanması yerinde olacaktır. Seçilecek olan diş fırçası, onun yaşına uygun ve yumuşak kıllardan oluşmalıdır. Sert kıllara sahip diş fırçası, diş minesine ve diş etlerine zarar verir. Bu yüzden 3-6 ay aralıklarla diş fırçasının değiştirilmesi uygun olur.

Diş macunu seçimi;
Diş macunu seçiminde de çocuklara uygun ürünleri kullanın, çocuklar macun yemeye ya da yutmaya çalışabilirler. Normal macunlardaki yüksek flor yutulduğundan ya da yüksek dozda kullanıldığında çocuklar için tehlikeli olabilir, dikkatli ve araştırarak seçim yapmak gerekir.

Bebeklerde diş temizliği hangi zamanlarda yapılmalıdır?
Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişlerin çiğneme yüzeylerini temizlemeyi rutin haline getirmek, alışkanlık kazanması açısından da faydalı olur.

Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Çocuğunuzun ilk zamanlarda diş fırçalama konusunda tam başarı gösterememesi çok doğaldır. Siz onu cesaretlendirerek ve överek bir oyun oynarmış gibi diş fırçalama alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Bunun için önerilen bazı püf noktalarını sizde uygulayabilir ve bu alışkanlığı ona hayat boyunca edinmesini sağlayabilirsiniz.

  • Siz kendi dişlerinizi fırçalarken, çocuğunuz da kendi dişlerini fırçalasın.
  • Ona birkaç tane, renk renk diş fırçası ve ona uygun diş macunu alın. Her seferinde başka bir ikili seçmesini sağlayın. Bu, diş fırçalama isteğini ve motivasyonunu artırır.
  • Önce kendisinin dişlerini fırçalamasını bekleyin, sonra siz onun dişlerinizi fırçalayın, o da sizin dişlerinizi fırçalasın. Oyun oynama şeklinde olacağından keyif alacaktır.
  • Lavabonun yanına bir kum saati koyun ve her fırçalamada kum saatini ters çevirerek zaman tutun. Yaklaşık iki dakikalık fırçalama yeterli olacaktır.
  • Diş fırçalama panosu hazırlayın ve her fırçalamadan sonra pano üzerine birlikte işaretleme yapın.

Anne ve baba olarak siz de dişlerinizi düzenli fırçalamalısınız ki çocuğunuz sizi, örnek alsın. İlk zamanlar onunla birlikte fırçalayın, daha sonra kendisi yalnız başına fırçalamaya başlayacaktır.

Yorumunuzu bırakın