750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

BEBEKLERDE BINGILDAK NEDİR? NE İŞE YARAR?

Bıngıldak, bebeğin kafatası kemikleşmeden önce, kemiklerin birleşme yerlerinde bulunan kıkırdağın adıdır. Anne karnındaki bebeğin, bu bölgesinde 6 bıngıldak bulunur ve doğuma yakın süre içinde bunların 5 tanesi kapanmış olarak doğar. Bebek dünyaya geldikten sonra ise sadece başın ön tarafında bulunan bıngıldak kalır. Ellendiğinde oynayan hassas kısım hemen fark edilir. Halk arasında bu hassas kısma baskı yapılmasının bebeğe zarar vereceğine inanılır.

Bizde bu yazımızda bilimsel gerçeklerden yola çıkarak bıngıldak hakkındaki çok bilinmeyenleri masaya yatırdık. Haydi gelin birlikte başta bıngıldağın ne işe yaradığı olmak üzere diğer bilgilere birlikte bakalım.

Bebeğin fiziksel gelişiminde en aceleci organ beyindir. Beynin bulunduğu kafatasındaki kemikler beynin hızının gerisinde kalarak daha geç gelişirler. Satura adı verilen kemik aralarındaki birleşme yerleri ve bıngıldağın sayesinde kafanın büyümesi sağlanmış olurken bebeğin beyni zarar görmeden büyüme geçekleşir.

Bıngıldağın yaptığı muhteşem hizmet sayesinde kafa içerisindeki ani basınç ve hacim değişikliklerinden etkilenmeyen beyin ve kemikler de gelişimlerine devam ederler.

Bıngıldak ne zaman kapanır?

Bebeklerin bıngıldakları genelde 1-1.5 yaşında yani 12-18 ay arsında kapanır. Nadiren de görülse bebekliklerini tamamlamış çocuklarda arkada bulunan bıngıldağının açık kaldığı görülebilir. Bu durum 3 ayı geçtiği durumlarda doktor tarafından izlenmesi gerekir. Bıngıldağın erken kapanmasında da doktor takibi gerekir. Erken kapanmanın yaratacağı sıkıntı, kafa büyümesinin devam etmesi ve bu sürece bıngıldağın vereceği desteğin bitmesi olarak yorumlanır. Kafa çevresinin sıklıkla ölçülerek durumun kontrol altında tutulması gerekir. Ayrıca bıngıldağın erken kapanması bebeğin beyninin ve dolayısıyla da zekâsının az gelişmesine neden olacağından doktorunuzun durumdan haberdar olması gerekir.

Bıngıldağın geç kapanması da görülebilecek olasılıklardandır. Bunun nedenleri arasında D vitamini eksikliği olduğu düşünülmektedir. Böyle durumlarda yine, hiç zaman kaybetmeden doktorunuza başvurup gerekli araştırmaların yapılmasını istemelisiniz.

Organickid Ailesi..

Yorumunuzu bırakın