750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

BEBEĞİNİZE KİTAP OKUMANIZ ÇOK ÖNEMLİ!

Bebekle iletişimde olmanın, bebeğin gelişimi için son derece önemli olduğunu çok kez dile getirdik. Bu iletişim yollarından biri de kitap okumaktır, üstelik bebeğinize kitap okumanın bebeğiniz üzerinde bu kadar olumlu etkileri olduğuna inanamayacaksınız desek abartmış olmayız.

Sakın “bebeğim okuduğumu anlamaz, biraz büyüsün o zaman okurum” demeyin, bazı şeyleri anlamayabilir, zaten amaç sadece anlamasına yönelik değil, birazdan sayacağımız faydalarına yönelik olmasıdır. Yüksek sesle kitap okuma aktivitesini, ileriki yıllara dek sürdüreceğiniz geleneksel kitap okuma seanslarına döndürmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Gelelim kitap okumanın bebeğinize neler kazandıracağına:

  • Bebeğinizin sese odaklanmasına, çevresini tanımasına, dinlemeyi öğrenmesine, dilini geliştirmesine yardımcı olur.
  • Okumaya karşı iyi bir model oluşturur.
  • Hafızasını ve kelime hazinesini geliştirir.
  • Duygusal bilincinde hızlı gelişim sağlar.
  • Düşüncenin uyarılmasını sağlar.
  • Temel kavramları pekiştirir.
  • Anne babasıyla iletişim kurma yeteneği gelişir.
  • Sosyal ve duygusal gelişimi için gerekli olan fiziksel yakınlığı öğrenir.
  • Seslere ve görüntülere ilgisi artar ve diğer yakın kişilerle de ilgilenmeye başlar.
  • Bebeğiniz sizinle okuduğunuz kitaptaki ifade edilen duygulara ortak olur ve iletişimi güçlenir.

Bebeğiniz henüz bir yaşına geldiğinde, ana dilindeki tüm sesleri öğrenmiş olur. Bu sayede güzel konuşabilen, kelimelere hakim biri olması kaçınılmazdır. Ses ve kelimeler bebeğinizin beyninde koordinasyonu zenginleştirir. İki yaşına gelmiş, kitap okunan çocukla, kitap okunmayan çocuklar arasında ciddi farklar gözlenmiş olup kitap okunan çocukların okumayı daha çabuk öğrendikleri ortaya çıkmıştır.

Bebeğinize kitap okurken yaptığınız tonlamaları, vurguları duyarak sosyal ve duygusal gelişimini yükseltecektir. Aynı zamanda okumak, bebeğinizi bakmaya, dokunmaya, işaret etmeye ve sorulara cevap vermeye de teşvik eder. Sesleri taklit etmeye çalışması, kitaptaki aklında kalan görseller, dilini geliştirmekte çok etkilidir. Bütün bunlar bebeğinize düşünce becerileri kazandırır.

Tüm bu olumlu katkılardan daha önemlisi, bebeğinizin sizin sesinizi duyması, kendini güvende hissetmesi, yakınlığınızı ve şefkatinizi hssediyor olmasıdır. Sizin sesinizle bebeğiniz heyecanlanıyor, eğleniyorsa  ve ilgili olduğunu görüyorsanız, okumadan son derece memenun demektir. Bu da onu ileride okuyan, sorgulayan analiz yapan bir birey olarak yetişimiş olmasını sağlayacaktır.

Okuyan ve eğitimli nesiller yetiştirmek dileği ile...

Organickid Ailesi. 

Yorumunuzu bırakın