750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

BEBEĞİNİZİN KULAK SAĞLIĞI YERİNDE Mİ? BEBEKLERDE İŞİTME KAYBI NASIL ANLAŞILIR?

Nesnelere ve olaylara anlam yükleyebildikçe, bebeğinizle kurduğunuz iletişim canlanmaya ve daha da güçlenmeye başlar. Sizin gönderdiğiniz sinyallere verdiği anlamlı tepkiler arttıkça, çok daha sağlam bir bağ kurar ve geçirdiğiniz vakitten gün be gün daha fazla keyif almaya başlarsınız. Bebeğinizle geçirdiğiğniz bu tarifi mümkün olmayan güzellikteki anlara, zaman zaman onun sağlığı hakkında duyduğunuz endişeler gölge düşürebilir. Bebeğinizin, sizin gönderdiğiniz sinyalleri tam olarak algılayamaması, zayıf tepkiler vermesi gibi durumlarda onun duyu organlarını kontrol etmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. İşitme kaybı, yenidoğan bebeklerde doğuştan gelebileceği gibi, sonradan ortaya çıkan etkenlerle de meydana gelebilen bir duyu sorunu. Bebeğinizde işitme sorunu olup olmadığını anlamak için doğduğu zamandan itibaren bazı noktaları gözden geçirmeli ve dikkatli olmalısınız.

Peki bebeklerde işitme kaybı nasıl anlaşılır? İşitme kaybı riski oluşturabilen durumlar nelerdir?
İşitme kaybı, anne ve babaların bebeklerini iyi şekilde gözlemlemesi gereken ve erkenden önlem ve tedavi süreçlerine başlanması gereken bir durumdur. İşitme kaybının oluşmasına sebep olabilecek bazı riskli durumlar yaşandığında, bebeğinizde işitme kaybını belirgin bir şekilde gözlemlemeseniz bile, bir doktor kontrolüne gitmekte fayda var. Risk faktörlerini, şu şekilde sıralayabiliriz:

-Annenin hamilelik sırasında alkollü içecekler ve sigara tüketmesi, birçok konuda olduğu gibi işitme organlarında da tahribata yol açabilir. Eğer hamilelik sırasında bu tip durumlar söz konusu olduysa, bebek risk altındadır.

-Hamilelik sırasında grip benzeri viral hastalıklar geçirdiyseniz,

-Ailenizdeki işitme kaybı yaşayanların sorunlarını gözden geçirin. Kalıtsal işitme problemi riskiniz varsa,

-Yenidoğan bebeğinizde yüz ve kulakların görünümünde bir farklılık olup olmadığını kontrol edin. Yenidoğan bebeğiniz ilk ayını doldurana kadar menenjit, kan değişimi gibi durumlar ile karşı karşıya kaldıysa ve damardan antibiyotik almak zorunda kaldıysa,

-Bebeğiniz ilk ayını doldurduktan sonra 2 yaşına kadar nörolojik bir sorun yaşadıysa, menenjit geçirdiyse, damardan antibiyotik ilaç kullandıysa, kafa travması yaşadıysa veya kulağına bir darbe aldıysa, uzun süren veya sık tekrarlanan kulak enfeksiyonu geçiriyorsa, sesli uyaranlara geç tepki veriyor veya tepki vermiyorsa,

-Bebeğiniz 6. aya kadar aniden gelen sesler karşısında herhangi bir korkma, irkilme belirtisi göstermiyorsa, müzikli oyuncaklara ilgisi yetersizse, seslenildiğinde tepkisiz kalıyorsa,

-6. aydan sonra bebeğiniz konuşma güçlüğü çekiyor, tek kelimelik direktiflerinizi anlamıyor ve komutlarınız karşısnda kayıtsız kalıyorsa, televizyon izlerken gereğinden çok daha fazla yakında oturuyorsa, işitme kaybı riskini gözden geçirmelisiniz. İşitme kaybı yaşayan bir bebekte bu belirtilerin hepsi görülebileceği gibi, sadece bir veya ikisi de görülebilir.

Eğer bebeğinizin işitme kaybı yaşadığınızı düşünüyorsanız, hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz, bebeğinize işitme testi yaparak ve çeşitli tahliller ile sorunu teşhis edebilir. Erken teşhis edilen işitme kaybının telafi edilmesi, bebeğinizin dil gelişiminde sorun yaşanmaması adına önemlidir. Ayrıca tedavi edilebilen bir rahatsızlığa başından önlem almanız, daha kolay ve hızlı bir tedavi süreci için gereklidir.

Yorumunuzu bırakın