750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

BEBEĞİMİN GECELERİ UYUMASI İÇİN NE YAPMALIYIM?

Annelerin en çileli dönemleri, gece sık sık ağlayarak uyanan bebeklerinin uykusuzluğudur. Gece, bebek ve annenin dinlenmesi gereken bir zaman dilimi olması gerekirken, sık sık uykunun bölünmesiyle bu pek mümkün olmaz. Ertesi günü perişan haldeki anne ve mızmızlık yapan uykusuz bebek ile geçirmek hiç de tercih edilen bir durum değildir. Hele de anne çalışan bir kişiyse, durum daha da vahim bir hal alır, performans düşüklüğü ve yorgun görünen bir yüzle işte verimli olmak neredeyse imkansızdır. Ayrıca bebeklerin, gelişim süreçlerinin büyük bölümünü uykuda geçirdiklerini düşünürsek, onlar için de uykunun kıymeti paha biçilmez.

Peki bebeğimin tüm gece uyanmadan uyuması mümkün mü:

Eminiz bu sorunun cevabı tüm bebekli anneleri heyecanlandırır. Cevap verelim: Evet mümkün. Nasıl mı? Öncelikle bu bir eğitim şekline bağlıdır. Yani bebeğimin uykusu çok ağır gece hiç uyanmaz ya da bebeğimin uykusu o kafar hafif ki kuşun kanadından uyanır, tabirlerinin doğru olmadığını bilmek gerekir.

Bebeğinizin, gün içerisinde ve gece yatmadan önce karnını mutlaka doyurun. Eğer anne sütü alıyorsa ki mutlaka (özel bir durum yoksa) almalı, büyük bir avantaj olur, çünkü anne sütünün doyurucu, rahatlatıcı ve gaz yapma özelliği az olması nedeniyle, uyuma süreci uzun olacaktır. Eğer sütünüz yeterli ise sağarak, geceye hazırlayarak verebilir, böylelikle kendi sütünüzü de artırmış olusunuz.

Bebeğinize gece gündüz kavramlarını tanıtmalısınız. Gündüz sesli ve ışıklı ortamda uyutmaya çalışın. Gece ise karanlık ve sessiz ortamda uymalarını sağlamak gerekir. Bebek ve çocukların karanlık ortamda uyumaları, melatonin hormonu salgılamaları için önemlidir. Gece lambası yakmadan karanlıkta uyumaya alıştırın, hatta gece emzirmeye ya da süt vermeye kalktığınızda dahi çok az ışığı olan silik bir gece lambası kullanın. O sırada onunla konuşup, uykusunu açmayın, onu heyecanlandırmayın.

Her gece uyku seremonisini aynı sıralamayla yapın. Minik yavrunuz uyku vakti geldiğini anlayacaktır. Mesela yatırmadan önce, karnını doyurun, gazını çıkarın, yavaş yavaş masajlar eşliğinde sakin tonda ve hep aynı ninniyi söyleyin, aynı tulumu giydirin. Göreceksiniz kısa zamanda bunun uyku hazırlığı ve yatma vakti olduğunu anlayacaktır. Tüm bunlara bebeğiniz 2.5-3 aylıkken başlamanızda yarar var. Büyüdükçe alıştırmak zorlaşacaktır,  yeter ki siz sabırlı olun mutlaka bebeğiniz de siz de düzenli uykuya kavuşacaksınız.

Yorumunuzu bırakın