750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
18 Ocak 2021 Pazartesi

BAHARIN GÜZELLİĞİ GÖLGELENMESİN: ÇOCUKLARDA BAHAR ALERJİSİ VE ALERJİK RİNİT

Piknik mevsimi, park günleri ve keyifli zamanlar geldi! Bebekleriniz ve çocuklarınızla açık havanın keyfini çıkaracağınız ve doyasıya eğleneceğiniz bu günlere sağlık sorunları ile gölge düşürmemek için, çocuklarınızın bahar alerjisine yakalanma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.

Bahar aylarında, bebeklerde ve çocuklarda solunum ile ilgili bir takım sorunlar yaşanabilir. Bebeğinizde ve çocuğunuzda soğuk algınlığı, nezle gibi belirtiler, hapşırma, kuru öksürük gibi sorunlar ortaya çıktıysa ve ilk başka mevsimsel bir grip veya nezle gibi düşündüyseniz, bu durumun takibini iyi yapmalısınız. Bir türlü geçmeyen soğuk algınlığı belirtileri, alerjik rinit ve bahar alerjisinin habercisi olabilir.

Çocuklarda bahar alerjisi genellikle 2 yaşından itibaren ortaya çıkar. Bir bebeğin bünyesinde bu alerjiye eğilim varsa, bu durum genellikle iki bahar mevsimi geçirdikten sonra kendisini gösterir. Alerjik rinit, belirtileri itibariyle mevsimsel hastalıklara çok benzer.

Alerjik rinit; saman nezlesi, bahar nezlesi olarak da adlandırılabilir ve üst solunum yollarını etkiler. Alerjik rinitten muzdarip olan çocuğunuzda; baş ağrısı, iltihaplı burun akıntısı, öksürük, hapşırma gibi belirtiler görülür. Daha ileri durumlarda solunumda güçleşme gibi etkiler de gözlemlenebilir.

Alerjik rinitin sebebi, çoğunlukla bahar aylarında ortaya çıkan polenler. Çiçeklerin açmaya başladığı bahar aylarında sıklıkla solumak durumunda kaldığımız polenler, alerjiye eğilimli çocuklarda zorlayıcı etkilere sebep olabiliyor. Bu yüzden özellikle baharın ilk dönemlerinde çocuğu iyi gözlemlemek ve şüphelenildiği durumlarda mutlaka doktora götürmek gerekiyor.

Alerjik rinitin kesin olarak bir tedavisi olmadığı gibi, yaşam kalitesini etkileyen faktörleri ilaç tedavisi ile azaltmak mümkün. Böylece alerjinin etkileri yüzünden kendini kötü hisseden, hasta olduğunu düşünen ve sosyal hayatı etkilenen çocuğunuzu rahatlatabilirsiniz. Ancak ilaç tedavisi de, çok uzun vadede etkisini kaybedebiliyor.

İlaç tedavisinin yeterli gelmeyeceğinin anlaşıldığı durumlarda, doktorunuz sizin için uygun bir aşı planı çıkarabilir ve çocuğunuzu aşı ile tedavi edebilirsiniz. Aşılar genellikle 2-3 haftada bir yapılacak şekilde planlanıyor; bu yüzden tatilinizi ve seyahatlerinizi bu takvime göre ayarlayacağınızı bilmekte fayda var. Aşının aksatılması, alerjik rinit tedavisinin etkili olması açısından tavsiye edilmiyor.

Alerjik rinitin etkilerinin azaltılması için şu önlemleri alabilirsiniz:

  • Çocuğunuzu sigara içilen ortamlardan uzak tutun.
  • Bahar aylarında, saat 14.00’e kadar çok fazla dışarıda vakit geçirmemesine özen gösterin.
  • Klima kullanıyorsanız, filtresinin temiz ve bakımlı olduğundan emin olun.
  • Polenlerin yoğun olarak havada dolaştığı saatlerde evinizin balkon kapısını ve camlarını kapalı tutun.
  • Evde tüylü hayvan beslemekten kaçının.
Yorumunuzu bırakın